Zeeweg Ecoduct Nationaal Park Zuid-Kenne­merland


3 februari 2014

Voorzitter,

De biodiversiteit is nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit. In Nederland is de versnippering van de natuur één van de hoofdoorzaken, naast slechte milieukwaliteit en simpelweg te weinig natuur. De klimaatverandering maakt deze ecologische verbindingen extra urgent. Daarom is de Partij voor de Dieren voorstander van ecologische verbindingen, dus ook een verbinding tussen het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Om die gebieden te verbinden moeten drie ecologische barrières worden genomen: de Zandvoortselaan, de spoorlijn Haarlem-Zandvoort en de Zeeweg. Met deze voordracht zou de derde verbinding kunnen worden gemaakt.

De Partij voor de Dieren wil wel dit ecoduct, maar géén loopplank naar de eeuwige jachtvelden. Zo één met een jachthut aan het einde van het ecoduct, zodat de overstekende herten op een snelle executie kunnen rekenen. Het is eerder gebeurd dat 200 meter van een nieuw ecoduct een jachthut werd gebouwd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Schade en overlast door damherten is uitstekend te voorkomen op een diervriendelijke manier. Hekwerken werken, dus jacht is overbodig. Het aantal aanrijdingen met damherten is sinds het plaatsen van het hek flink afgenomen. Heeft de gedeputeerde een verklaring voor de stijging van het aantal aanrijdingen met reeën?

Ik wijs erop dat het aantal aanrijding op de Zeeweg altijd al hoger is geweest dan het aantal aanrijdingen rond de Waterleidingduinen, waar al jaren geen jacht plaatsvindt en meer damherten leven. De Amsterdamse herten krijgen de schuld van de ongelukken rond de Zeeweg, maar dat raakt echt kant nog wal. Het aantal aanrijdingen is wel erg hoog rond de Zeeweg, maar dat ligt niet aan de Amsterdamse herten. Dit ecoduct zal helpen, maar het verlagen van de snelheid en een goede herinrichting van de onveilige Zeeweg is de beste en veiligste optie.

Het is een karikatuur van natuurbescherming als door het ecoduct, minder damherten kunnen leven, omdat er aan beide kanten van het ecoduct jagers worden uitgezet. Wij zijn voorstander van reactief beheer, waarbij alleen dieren uit hun lijden worden verlost, als dat dier daar zelf belang bij heeft en niet eerder. Dit is ook wat mensen willen, zo blijkt uit de enquête van Natuurmonumenten en uit de enquête van Vroege Vogels. De natuur de natuur laten in natuurgebieden krijgt steeds meer draagvlak. Is het college bereid alsnog uit te gaan van reactief beheer, in plaats van de huidige voorkeur voor jacht?

Interessant voor jou

Debat ex-gedeputeerden Hooijmaijers en Moens

Lees verder

Wijziging Provinciale Ruimtelijke Verordening intensieve veehouderij

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer