Bijdrage bij Burger­ini­ti­atief 'Stop de hobby­jacht'


12 december 2016

Voorzitter,

Wanneer schiet een jager? Twee maanden geleden publiceerden Nederlandse en Noorse wetenschappers een onderzoek naar het schietgedrag van jagers. Wat bleek, naarmate er meer andere jagers in de buurt waren was de kans groter dat een jager schoot. Hoe meer jagers, hoe vaker de jager schiet. Dat is heel logisch als je uit bent op een buit voor je eigen plezier. Hoe meer concurrentie, hoe eerder je erbij moet zijn. Maar het is heel onlogisch, als je schiet voor een ecologisch evenwicht. Dan zou je juist minder schieten, als er meer andere jagers zijn.

Het doodschieten van dieren is een hobby voor een steeds kleiner wordend groepje mensen. Zij vinden dat doodschieten van dieren zo leuk, dat ze bereid zijn veel geld te betalen voor speciale kleding, jachtgeweer, munitie, de huur van een jachtveld en af en toe een reis naar de andere kant van de wereld om exotische dieren dood te mogen schieten. De redelijke wildstand, ecologisch evenwicht, het zijn allemaal verhaaltjes achteraf om het werkelijke motief te rechtvaardigen. Hobbyjagers vinden jagen leuk.

Gelukkig komen steeds meer mensen op voor dieren, zoals de mensen die het burgerinitiatief zijn gestart, de mensen die deur tot deur zijn gegaan met handtekeningenlijsten, de mensen die hebben getekend. Meer dan 5000 mensen die een einde willen aan de hobbyjacht, de jacht die nergens expliciet gerechtvaardigd wordt: het schieten voor de lol, zonder dat er ook maar ergens gemotiveerd is dat de dieren schade zouden toebrengen. Alles wat dit initiatief voorstelt is eigenlijk een motivatieplicht voor het doorschieten van vieren, die geldt bij schadebestrijding en populatiebeheer, óók te laten gelden voor de vijf vrij bejaagbare soorten. Wie kan hier tegen zijn?

De provincie gaat er over of die jacht expliciet in het faunabeheerplan wordt gerechtvaardigd. De provincie moet namelijk regels stellen voor het faunabeheerplan en in dat faunabeheerplan moet de jacht zijn beschreven. Daar kan de provincie dus regels voor stellen, zoals de landsadvocaat eerder schreef en dat werd bevestigd door de wetenschap. Het is dus een kwestie van politieke wil.

Wij willen alles er aan doen om de hobbyjacht tegen te gaan en daarom zijn wij mede-indiener van het amendement om er alles aan gedaan te hebben de hobbyjacht te beëindigen.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer