Beleidsnota regionale lucht­havens en lucht­vaart­ver­or­dening


27 september 2010

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren geeft graag een compliment voor de uitwerking van deze beleidsnota kleine luchtvaart. Het is een goede, heldere nota waarin uiteraard bestaande rechten zijn gerespecteerd.

Wij zijn content met het voornemen van de gedeputeerde om een organisatie uit “de groene hoek” in de commissie regionaal overleg burgerluchthavens te vragen. Ook wij vinden van belang dat in deze commissie de belangen van natuur en milieu op tafel komen.

Wij zijn eveneens tevreden met de terughoudende opstelling als het gaat om uitbreiding van het aantal commerciële of privé helihavens.
Uiteraard moeten maatschappelijk belangrijke heliactiviteiten zoals traumahelikopters en handhavingsvluchten kunnen plaatsvinden, maar een helitaxi?
Gebruik van helikopters is notoir energieverslindend. Bovendien maakt het lawaai en zorgt het voor overlast, voor mens, dier, natuur en milieu. Nieuwe initiatieven voor een commerciële of privéhelihaven zien wij niet zitten en GS zegt dus terecht toe terughoudend te zijn.
Wij zouden zelf liever een scherpere formulering hebben gezien, waarmee uitbreiding van het aantal nieuwe helihavens zonder maatschappelijke relevantie ook niet mogelijk zou zijn op bedrijventerreinen. Wij hebben begrepen dat een door ons voorbereid amendement met die strekking het niet zou halen en daarom zien wij ervan af.

Toch wil ik u nog even het volgende voorhouden:
Onlangs kocht een groot bouwbedrijf een helikopter. Over het waarom zei een directielid:
“Het credo ‘tijd is geld’ zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Bovendien onderscheiden wij ons hiermee ten opzichte van onze concurrenten. Welke bouwers nemen hun klanten mee voor een rondvlucht boven een project?”

Dat dit bedrijf voor elke helikoptervlucht ter compensatie een boom plant is natuurlijk leuk geprobeerd, maar dat is geen excuus. Want als je geen schade aanricht, hoef je dat ook niet te compenseren. Wij gunnen iedereen zijn speeltjes, maar niet ten koste van de leefomgeving.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Uitvoeringsprogramma Biomassa

Lees verder

Windplan West-Friesland

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer