Beleidsagenda energietransitie
De heer VAN RAAN (PvdD): Voorzitter, goed nieuws. Portugal draaide onlangs vier dagen onafgebroken op 100% hernieuwbare energie. Op 12 mei van dit jaar gebruikte het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sinds 1882 geen steenkool en vorig jaar op 25 juli haalde Duitsland 78% van haar totale energiebehoefte uit hernieuwbare energie. De toekomst is begonnen en deze goede berichten geven aan dat als de vaart er goed in zit, je hele grote slagen kunt maken.
Vandaag nemen wij de transitienota aan, waarin veel zaken staan die de moeite waard zijn. De vele partners en de projecten die gaan starten, het percentage duurzame energie dat wij gaan halen en er staat natuurlijk ook een paar zaken in die wij als partij iets minder vinden. De nadruk op de biovergasser, op innovatie van de bestaande landbouw. Met dit goede nieuws willen wij graag een lans breken voor de Milieufederatie. Zij hebben hun projectvoorstel ingediend wat echt nodig is, omdat zij aangegeven hebben dat zij financieel niet kunnen wachten tot de uitvoering van de agenda in gang wordt gezet. Het voorstel is ingeleverd en het verzoek is of de gedeputeerde daar goed naar wil kijken.
Dan ons eigen goede nieuws. Een van de redenen waarom onze partij met GL en de PvdA een klimaatvoorstel hebben geschreven, is dat wij de urgentie en de CO2-doelstellingen duidelijker verwoord zouden willen hebben door GS. Pasgeleden hebben wij een Statendag gehad en die ging over de samenwerking tussen oppositie en coalitie. Vandaag hebben wij daar een excellent voorbeeld van. In de afgelopen weken hebben wij het klimaatvoorstel omgewerkt naar een motie en daarin hebben wij intensief samengewerkt met D66 om te komen tot het resultaat wat er nu ligt en wat in onze ogen recht doet aan het belang om duidelijke CO2-normen op te nemen, wat goed uitvoerbaar is en wat recht doet aan de urgentie. Tot de laatste minuut zijn de formuleringen van het dictum aangepast om ook aan de wensen van de gedeputeerde tegemoet te komen. Dat was een heel mooi proces en partijen zijn elkaar heel erkentelijk voor de inspanningen. Deze motie dien ik samen in met GL, PvdA, D66 en de SP.
Het ligt voor de hand dat het rapportageritme van de klimaatcalculatie zo dicht mogelijk ligt bij het rapportageritme dat voortvloeit uit de verdragen van Parijs. Wij begrijpen allemaal dat als deze zes punten mochten leiden tot nodeloze bureaucratie met stapels papier en dubbele rapportages, wij de eerste zullen zijn die zeggen, kan dat niet beter. Vooralsnog denken wij dat de doelstellingen en wat er gehaald moet worden, volstrekt logisch in elkaar steken. Wij zijn er met zijn allen heel erg blij mee, het is goed nieuws en wij zouden de eerste provincie zijn die met oppositie en coalitie gezamenlijk gevolg geeft aan de uitslag van Parijs en dat is fantastisch. Wij nodigen andere partijen ook mede-indiener te worden, voor zover zij dat nog niet gedaan hebben. Wij horen graag de reactie van het college.
Interessant voor jou
Nota Grondbeleid: voorrang voor biologisch
Lees verderStrategisch beleidskader economie
Lees verder