School­pleinen kleuren groen in Noord-Holland


Provincie volgt voorstel Partij voor de Dieren voor vergroening school­pleinen

19 november 2018

Er moeten meer groene schoolpleinen komen in Noord-Holland. Dankzij een voorstel van de Partij voor de Dieren gaat de provincie Noord-Holland scholen helpen hun grijze schoolpleinen om te toveren in groene natuurtuinen. De Partij voor de Dieren wil dat alle kinderen op school toegang hebben tot natuur.

Voordelen voor kinderen

Een meerderheid van Provinciale Staten stemde voor het voorstel Groen doet kinderen goed van de Partij voor de Dieren. Daarmee gaat de provincie per direct haar netwerk en kennis inzetten om Noord-Hollandse schoolpleinen te vergroenen. De Partij voor de Dieren is blij met de uitkomst. “Kinderen hebben recht op natuur en groene speelpleinen geven alle kinderen een groene toekomst,” zegt Bram van Liere, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Veel buurtnatuur is de afgelopen decennia verdwenen, waardoor kinderen minder makkelijk in het groen kunnen spelen. Dat gaat ten koste van kinderen, want spelen in de natuur leidt tot minder depressie, pesten, obesitas en tot meer creativiteit, concentratie, en samenspelen.

Maatregelen voor groene schoolpleinen

De Partij voor de Dieren wilde ook een provinciale subsidieregeling van een miljoen euro om een forse slag te kunnen maken en ten minste 50 Noord-Hollandse schoolpleinen te vergroenen. Hiervoor bleek geen meerderheid, maar gedeputeerde Tekin (natuur en milieu) zag kansen om de vergroening van schoolpleinen in te passen in het beleid voor bodemsanering. Uiterlijk midden 2019 wordt geëvalueerd of de provincie met deze inzet een substantiële bijdrage kan leveren aan het vergroenen van Noord-Hollandse schoolpleinen, of dat daar meer voor nodig is.

Lees hier onze standpunt over uitbreiding speelnatuur.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt hoe provincie gesjoemel met stikstofuitstoot gaat oplossen

De Partij voor de Dieren wil snel duidelijkheid van het college van Gedeputeerde Staten over de gevolgen van de uitspraak van...

Lees verder

Meer inzet voor Noord-Holland Regenboogprovincie!

GroenLinks, de Partij voor de Dieren en SP hebben een aangescherpt initiatiefvoorstel ingediend zodat de provincie Noord-Holl...

Lees verder