Actievere houding bij veiligheid kern­re­actor Petten


16 september 2016

De provincie moet zich veel actiever bemoeien met de veiligheid van de kernreactor in Petten. Deze oproep heeft de Partij voor de Dieren, samen met SP en GoenLinks gedaan na niet overtuigende antwoorden van gedeputeerde Bond in de Statencommissie Economie. Het punt stond op de agenda vanwege een vorige week door de NOS[i] gepubliceerd zeer kritisch document over de onveilige situatie bij de kernreactor. Op de dag van de commissievergadering werd de kernreactor opnieuw stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen.

Het document is opgesteld door een nucleair deskundige die door het bedrijf NRG, exploitant van de kernreactor, zelf was aangetrokken om orde op zaken te stellen. Hierin is te lezen dat veiligheid niet de hoogste prioriteit heeft binnen het nucleaire bedrijf. Vooral de nadruk die het bestuur van NRG legt op de financiƫle prestatie van de installatie om een lening van 82 miljoen door het Rijk terug te betalen, zorgt voor een onveilige situatie.

Op vragen van de Statenfracties liet gedeputeerde Bond deze week weten dat de berichten ook nieuw voor hem waren, dat het Rijk alles onder controle heeft en alles in orde zal komen. En dat terwijl dit niet het eerste schokkende bericht is. Er verschenen eerder alarmerende berichten over de veiligheidscultuur bij de kernreactor over nalatigheid en fouten. De partijen vragen zich af waarom het provinciebestuur weigert te kijken naar alternatieve productiemogelijkheden voor medische isotopen.

Het verbaast de Partij voor de Dieren dat ook de gedeputeerde Bond via de media voor het eerst over dit rapport hoorde. Het gaat hier wel om een nucleaire installatie en de veiligheid in Noord-Holland. De partij eist daarin een zeer actieve provincie, die niet alleen reageert als er berichten in de media verschijnen of als de oppositie partijen weer eens vragen stellen. De veiligheid met ten allen tijde voorop staan.