PvdD deelt zaad­bommen uit om Noord-Holland weer te laten bloeien


23 april 2018

Onder het motto “Bee the change you want to see”, deelde de Noord-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) gisteren biologische zaadbommen uit op de Grote Markt van Haarlem. De actie vond plaats in het kader van de Internationale Dag van de Aarde en de Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders. De partij wil burgers en bestuurders meer doen beseffen dat ons lot verstrengeld is met dat van de bijen en de natuur.


Statenlid Linda Vermaas en Pim Lemmers

Statenlid Linda Vermaas deelde gisteren met Pim Lemmers, de bekendste imker van Nederland en bestuurslid van Stichting Bijenvrienden, in Haarlem biologische zaadbommen uit aan voorbijgangers. Met zaadbommen kunnen mensen zelf makkelijk braakliggende terreinen opfleuren en zo meehelpen aan het creëren van een bloemenzee waarin de bijen en andere bestuivers kunnen gedijen.

En dat blijkt hard nodig. Door de focus op grootschalige monoculturen en de intensieve veehouderij is het voedsel voor de bijen weggevallen. Het resultaat: meer dan 40% van bijen, vlinders en andere bestuivers wordt met uitsterven bedreigd. Volgens wetenschappers van onder andere de Verenigde Naties, vormt dit een groot gevaar voor de voedselproductie en biodiversiteit. Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van bijna 90 procent van de bloeiende plantensoorten in het wild en voor meer dan 75 procent van onze belangrijkste gewassen. Zonder de bijen geen chocola, noten, groente en fruit. Bovendien besparen zij ons veel geld. Zonder bestuivende insecten zouden we honderden miljarden verlies lijden.

Een zaadbom is niet alleen een direct steuntje in de rug voor de bestuivers, maar tevens een symbolische bom onder het huidige systeem waarin economische groei in alles centraal staat. PvdD Noord-Holland wijst op de noodzaak van een nieuw systeem waarin het handelen binnen de grenzen van dit ecosysteem leidend is, omdat juist dat – en niet economische groei- essentieel is voor een veilige toekomst voor mens en dier. Naast het aanplanten van insectvriendelijke weides, parken en bermen, moeten we naar een ecologische landbouw.

Linda Vermaas: “Wij kunnen ons niet veroorloven om het verlies van biodiversiteit nog langer te negeren of halfslachtig aan te pakken. We hebben een wezenlijke verandering van mentaliteit en houding ten opzichte van natuur en landbouw nodig. Insecten zijn van levensbelang: zonder de bij en de vlinder komt onze voedselvoorziening in gevaar. Het uitsterven van de wilde bij is de kanarie in de kolenmijn."

Gerelateerd nieuws

Brede oppositie wil miljoenenimpuls in groen, openbaar vervoer, natuur en veiligheid

GroenLinks, ChristenUnie- SGP, Partij voor de Dieren, SP en 50Plus hebben de krachten gebundeld en presenteren tijdens de P...

Lees verder

Geen biefstuk, maar zeewier

De provincie Noord-Holland moet dringend meer doen om de overgang naar een duurzaam, plantaardig en gezond voedselsysteem te ...

Lees verder