Provincie subsi­di­eerde onver­doofde slacht dieren


18 februari 2011

Haarlem, 18-2-2011 - De provincie Noord-Holland heeft subsidie verstrekt aan een snoekbaarskwekerij die de dieren zonder verdoving verwerkt. De dieren zijn in ijswater verlamd, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de dieren dan nog bij hun volle bewustzijn zijn. Eind 2009 diende de partij nog een motie in om dit te voorkomen, maar PvdA, D66, VVD en CDA steunden het voorstel niet.

Eind 2009 maakte de provincie bekend dat een snoekbaarskwekerij in Enkhuizen € 200.000 subsidie zou ontvangen voor een duurzame snoekbaarskweek. Dit zou de overbevissing moeten verminderen. De Partij voor de Dieren wilde garanties dat de dieren niet zoals de meeste kweekvis onverdoofd geslacht zou worden. De motie werd echter verworpen, ondanks een indringende film over het slachten van kweekvis van de makers van de Evangelische Omroep. Inmiddels zijn de eerste snoekbaarzen groot en stelde Bram van Liere vragen over hoe het met de snoekbaarzen is afgelopen.

Uit de beantwoording blijkt dat de dieren zonder enige vorm van verdoving zijn geslacht. De dieren zijn slechts afgekoeld. Daardoor kunnen zij zich niet bewegen, maar kunnen nog pijn voelen. De wetenschap dat de dieren bij volle bewustzijn opengesneden zijn is beklemmend, en dat dankzij de onvrijwillige medewerking van de belastingbetaler.

De poging om overbevissing tegen te gaan mislukte eveneens. De snoekbaarzen werden gevoerd met onder meer vismeel en visolie. Deze visproducten zouden afkomstig zijn van bijvangsten, maar daarmee is het nog steeds gevangen vis en stimuleert deze voeding van snoekbaarzen de overbevissing.

De snoekbaarzen bleken bij leven dicht op elkaar te zitten. De Partij voor de Dieren schat met 135 dieren van een kilo in een kubieke meter. De provincie ontkent dat, maar zegt niet hoeveel het er wel zijn. De geschatte 135 kg/m3 wordt niet uitzonderlijk genoemd. Dit is een nieuwe bio-industrie.

Pas op, de beelden kunnen schokkend zijn

Bron: documentaire Ons Dagelijks Brood van de EO