Afschieten damherten onnodig en gevaarlijk


17 maart 2015

Dinsdagochtend 17 maart protesteerde Bram van Liere, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Noord-Holland, tegen de dreigende afschot van damherten in Zandvoort. Een spandoek voor het Raadhuis trok de aandacht van voorbijgangers. De Partij voor de Dieren is tegen het afschot van damherten, zeker in de bebouwde kom. Het afschot is niet nodig en bovendien gevaarlijk.

Vorige week maakte de gemeente Zandvoort bekend dat het van plan is om damherten af te willen schieten in het dorp. De Partij voor de Dieren vindt dat de openbare orde en de verkeersveiligheid in Zandvoort uitstekend kunnen worden geborgd zonder afschot. Hekwerken werken. De gemeente zou trots moeten zijn op de damherten om haar heen. “Het afschieten van de damherten is onnodig. Afschot is zinloos geweld”, aldus Bram van Liere lijsttrekker Partij voor de Dieren Noord-Holland.

Sinds het hekwerk rond de Amsterdamse Waterleidingduinen is voltooid is het aantal aanrijdingen spectaculair gedaald. Als een hek goed is geplaatst en goed wordt onderhouden, dan kunnen de damherten niet uit het duin in het dorp lopen. Het afschot is dus niet nodig.

De Partij voor de Dieren maakt zich ook zorgen over de veiligheid van Zandvoorters als jagers met geweren mogen schieten binnen de bebouwde kom. Een afketsende of afdwalende kogel kan niet worden uitgesloten. Bovendien kunnen de herten in paniek raken en alle kanten op vluchten met alle gevolgen van dien. Het is op zijn minst opmerkelijk dat de gemeente mannen met geweren in de bebouwde kom wil laten schieten om de veiligheid te verbeteren.

De inwoners van Zandvoort laten zich niet onbetuigd en zijn een petitie gestart tegen afschot van de herten in het dorp. De Partij voor de Dieren heeft eerder samen met inwoners van Zandvoort duidelijk gemaakt dat velen de damherten een warm hart toedragen en fel tegen afschot zijn. Inwoners van Zandvoort zetten toen demonstratief bordjes van de Partij voor de Dieren in hun tuin met daarop de tekst ‘Herten, welkom in mijn tuin’. *

* De Partij voor de Dieren Noord-Holland heeft nieuwe bordjes gemaakt. Inwoners van Zandvoort die geen afschot willen kunnen het bordje 'Herten, welkom in mijn tuin' hier downloaden. Het bordje kan vervolgens zelf uitgeprint worden, thuis of bij een copyshop.

De protestactie voor het Raadhuis in Zandvoort, links op bordes Lijsttrekker en Statenlid Bram van Liere en rechts Fabian Zoon, duo-Statenlid Partij voor de Dieren Noord-Holland.