Koe in de wei, kalf erbij!


15 april 2016

Koedijk, 15 april 2016 – De Partij voor de Dieren heeft vanochtend in Koedijk symbolisch de Kalverstraat geopend. Met de actie lanceerde Statenlid Linda Vermaas haar initiatiefvoorstel “Koe in de wei, kalf erbij”. De Statenfractie hoopt hiermee de groei van de melkveehouderij een halt toe te roepen en het welzijn van de Noord-Hollandse koeien en kalveren te verbeteren.

Onder toeziend oog van het toegestroomde publiek onthulde Statenlid Linda Vermaas vanochtend het nieuwe straatnaambordje van de Kalverstraat in Koedijk. Met de actie wil de Partij voor de Dieren aandacht vragen voor het kort na de geboorte scheiden van koe en kalf, wat op bijna alle melkveehouderijen de standaard is. Dat het ook anders kan, bewijzen de enkele tientallen bedrijven in Nederland die het kalf wel enkele weken tot maanden bij de moederkoe laten. De Noord-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren diende daarom vandaag een initiatiefvoorstel in om Noord-Hollandse melkveehouders die dit ook willen gaan doen te ondersteunen.

Ook wil de partij dat de provincie de ongebreidelde groei van de melkveehouderij tegengaat, en voorkomt dat het aantal megastallen nog verder zal stijgen. Op dit moment zijn er al meer dan 15 bedrijven met 250 of meer koeien in Noord-Holland. Op deze bedrijven komen de koeien meestal niet in de wei, waardoor de dieren meer gezondheidsklachten hebben. Daarnaast produceren deze bedrijven meer mest dan ze op eigen grond kwijt kunnen, en wordt er veel krachtvoer ingevoerd waarvoor regenwoud is gekapt. De Partij voor de Dieren wil daarom dat de provincie in haar ruimtelijk beleid het aantal dieren gaat koppelen aan de hoeveelheid grond, zodat het veevoer op het eigen bedrijf kan worden verbouwd en er niet meer mest wordt geproduceerd dan de grond nodig heeft. Hiermee zullen ook de externe kosten van de melkveehouderij, die blijkens een recent onderzoek van de Nicolaas G. Pierson Foundation maar liefst 2,5 – 7,5 miljard euro per jaar bedragen door schade aan natuur, milieu en gezondheid, sterk dalen.

Statenlid Linda Vermaas: “De melkveehouderij is gevangen geraakt in een race to the bottom waarin groei het toverwoord is; een koe moet meer en meer melk produceren en schaalvergroting is het antwoord op de lage melkprijs. Dit gaat ten koste van dierenwelzijn en milieu, en noch de boer die door de lage melkprijs in financiële moeilijkheden raakt, noch de belastingbetaler die voor de externe kosten mag opdraaien, wordt er beter van. Het roer moet om: wij willen een melkveehouderij die écht grondgebonden is en waar het kalf gewoon bij de moeder mag blijven.”

Het initiatiefvoorstel vindt u hier. ​

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief