Heer­hugo­waard gaat mogelijk circus met wilde dieren weren


1 maart 2007

Heerhugowaard -
Wordt Heerhugowaard de tweede gemeente na Winschoten die circussen met wilde dieren gaat weren? Dierenwethouder Han van den Heiligenberg zou het toejuichen.

Geiten, honden, en paarden, ze vormen geen probleem. In de rustperiode van het circus kunnen 'ze vrij bewegen.' Dat geldt niet voor tijgers, apen, beren en olifanten, wilde dieren 'die eeuwig gekooid of aan de ketting zitten.' Dergelijke beesten horen niet in het circus thuis, vindt Van den Heiligenberg.

Vooralsnog ligt er geen voorstel van het college dat de kant van een verbod opgaat. Althans: dat er geen vergunning meer wordt verstrekt, zo heet het officieel.

Maar zodra Van den Heiligenberg een kans ruikt dat hij een meerderheid over de streep kan trekken, zal het er van komen, zegt hij. Ondenkbaar is het niet. De PvdA en GroenLinks zijn voor een dergelijk verbod en ook de 'Christenunie moet niet worden uitgevlakt,' weet de wethouder. ,,Ik hoop dat de gemeenteraad die kant opgaat. Ik zou er heel blij mee zijn. Dieren verbieden hoeft niet, maar wel een grens trekken bij gedomesticeerde dieren. Geitjes of dressuurpaarden die kunstjes doen, dat is geen probleem.''

Vergezeld door twee brieven van een voorstander en tegenstander. De voorstander is de organisatie 'Wilde Dieren de Tent uit.' Ze voeren onder meer aan dat een show met wilde dieren geen educatieve functie heeft. Kinderen zouden juist eerder een verkeerd beeld kunnen krijgen over de manier waarop mensen met wilde dieren omgaan.

Daartegenover staat het geluid van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen:

circusondernemers hebben veel oog voor het welzijn van dieren, valt te lezen. Als bewijs wordt aangevoerd dat in gevangenschap geboren circusdieren ouder worden in vergelijking met wilde beesten in dierentuinen.

In de brief van Wilde Dieren de Tent uit wordt tevens gerefereerd aan een voorval vorig jaar september. Een negenjarig meisje dat het circusterrein bezocht werd door een berberaap in de arm gebeten. Met alle gezondheidsrisico's van dien, vanwege besmettelijke ziekten die dieren bij zich kunnen dragen. Het zijn geen incidenten. Dompteurs, verzorgers of omstanders zijn niet zelden ook slachtoffer van wilde circusdieren, aldus genoemde organisatie.

Het onderwerp staat volgende week ter bespreking op de agenda van de commissie Stadsbeheer.

Klik hier om het artikel, plus de reacties, op de site van het Noordhollands Dagblad te lezen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief