Groen licht voor ganzen


6 oktober 2015

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie een proef gaat doen met vier volautomatische lasers om ganzen van boerenland te verjagen. Deze methode is niet alleen diervriendelijker dan het afschieten of vergassen van ganzen, maar ook veel effectiever én goedkoper.

De Partij voor de Dieren lanceert vandaag het initiatiefvoorstel met de titel ‘Licht in de Polder’ in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Daarin wordt voorgesteld om een pilot uit te voeren met vier volautomatische Agrilasers. De groene laserstralen die dit apparaat verspreidt worden door ganzen niet als lichtflisten maar als fysiek object waargenomen, waardoor de vogels opvliegen en het perceel verlaten. Er treedt daarnaast geen gewenning op omdat de stralen in een onregelmatig patroon over de velden wordt verspreid. De Agrilaser, die volkomen veilig is voor zowel mens als dier, heeft een bereik tot wel twee kilometer. Met vier lasers zou een gebied van zo’n 3.000 hectare vrij gehouden kunnen worden van ganzen.

De provincie geeft elk jaar veel geld uit aan het compenseren van de schade die door ganzen wordt veroorzaakt op landbouwgronden. Om deze schade tegen te gaan worden er ook tienduizenden ganzen per jaar geschoten en vergast. De schade is hierdoor echter niet afgenomen. Ook zijn deze methoden zeer dieronvriendelijk. De Partij voor de Dieren is daarom tegen afschot en vergassing van ganzen.

Fractievoorzitter Bram van Liere: “Innovatieve en diervriendelijke methoden moeten nu een kans krijgen. Door te investeren in diervriendelijke innovaties en als launching customer op te treden kan de provincie werkelijk bijdragen aan het voorkomen van conflicten tussen mensen en dieren.”