Geen Veluwse toestanden rond de Amster­damse Water­lei­ding­duinen


20 juli 2012

Herten, welkom in mijn tuin!

De Partij voor de Dieren Noord-Holland heeft vrijdagochtend met bewoners van Zandvoort bordjes in hun tuin gezet met daarop de tekst ‘Herten, welkom in mijn tuin’. Dit als protest tegen het voornemen om herten die uit het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn getreden dood te schieten en te laten zien dat veel mensen geen problemen hebben met herten in de tuin.

De gemeenten Bloemendaal, Zandvoort en de provincie lijken te denken dat alle mensen rond de waterleidingduinen willen dat de dieren worden afgeschoten omdat er wel eens geklaagd wordt over herten in de tuin. Niets is minder waar. Veel mensen vinden de herten juist prachtig. Het liefst zien ze de dieren in het natuurgebied, maar de dieren zijn ook welkom in de tuin. Daarom heeft de Partij voor de Dieren borden laten maken met de tekst ‘Herten, welkom in mijn tuin’. Het ontwerp van het bord is HIER te downloaden.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Noord-Holland, Bram van Liere, plaatste het eerste bordje vandaag in de tuin van Nina Versteege-Ojevaar, die zich al jaren inzet voor de damherten. Veel buurtbewoners waren afgekomen op de bordjes en wilden deze graag in de tuin zetten. De Partij voor de Dieren hoopt dat veel borden geplaatst worden in de omgeving van de waterleidingduinen. Daarmee hoopt de partij Veluwse toestanden te voorkomen. Op de Veluwe zijn dieren moeilijk te zien omdat ze bang zijn voor mensen door de jacht. In de duinen bij Zandvoort en Bloemendaal laten de dieren zich zien en zijn niet onnatuurlijk schuw.

Omdat herten niet vliegen zal een deugdelijk hek langs de wegen landbouwschade voorkomen en de verkeersveiligheid te goede komen. Drie weken voordat het laatste deel van het damhertkerend hekwerk geplaatst wordt heeft de provincie de ontheffing gegeven om damherten af te schieten. Ondertussen heeft de provincie jarenlang niets gedaan om aanrijdingen te voorkomen. Er is hooguit een bordje geplaatst met ‘Pas op’. De Partij voor de Dieren wijst al jaren op diervriendelijke oplossingen.

De actie is nadrukkelijk bedoeld om te laten zien dat mensen geen afschot willen vanwege herten in de tuin. Het lokken, verstoren of voeren van damherten is verboden.