Deel jouw boom met ons


3 maart 2015

Dinsdag 3 maart trapte lijsttrekker Bram van Liere de start van de prijsvraag af met zijn bomenlezing bij de oudste boom van Noord-Holland op landgoed Gooilust in ‘s Gravenland. Hij vertelde over de waarde van bomen en deze boom in het bijzonder. Bomen produceren zuurstof, leggen CO2 vast, zuiveren water, lucht en beschermen de bodem en zijn essentieel voor de biodiversiteit.

De Houtvastprijs is een initiatief van de Partij voor de Dieren. De Nationale Boomfeestdag 18 maart valt dit jaar op dezelfde dag als de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. Zowel het natuurbeleid van de provincie als waterbeleid van de waterschappen zijn erg belangrijk voor bomen. Zwalkend natuurbeleid en haastige projectontwikkelingen, ondoordacht vergunningen afgeven voor festivals in recreatiegebieden kunnen veel bomen het leven kosten. Maar juist de oudere en grotere bomen leveren veel waarde omdat zij een nestplaats zijn voor vogels, veel fijnstof uit de lucht halen en nog veel meer zuurstof produceren.

Iedere inwoner van Noord-Holland kan zijn foto, gedicht, verhaal of andere inzending over de mooiste boom mailen naar pvdd@noord-holland.nl De eerste en elke 100ste inzender krijgt het boek Méér! van Marianne Thieme cadeau. Inzenden kan tot 12 maart. Op Facebookpagina van de Partij voor de Dieren Noord-Holland zullen regelmatig inzendingen geplaatst worden.

​ ​

Dit is de oudste boom van Noord-Holland. Hij Het is een zomereik en hij staat op landgoed Gooilust in s' Graveland. De leeftijd wordt geschat op ruim driehonderd jaar.


Statenlid Bram van Liere en lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren Noord-Holland houdt zijn bomenlezing als aftrap van de bomenpublieksactie 'Houtvastprijs'. De prijsvraag moet aandacht voor het belang van bomen genereren.