Onge­noegen in provincie over ganzen­ver­gassing


27 juni 2016

De Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP hebben vandaag een motie van afkeuring ingediend tegen het college van Gedeputeerde Staten. Statenleden veroordeelden de ontheffing voor het vangen en vergassen van ganzen rond Schiphol. Vooral dat het college wist dat drie verschillende rechters hadden geconstateerd dat dit verboden is, viel slecht. Het openlijke commentaar van de gedeputeerde op het oordeel van de rechter kwam hem op stevige kritiek te staan.

Op 31 mei 2016 verleende de provincie Noord-Holland een ontheffing, waarmee het vangen en vergassen van ruiende ganzen rond Schiphol werd toegestaan. Het college wist toen al dat drie rechters hadden geoordeeld dat het vangen verboden is. Dierenrechtenorganisaties gingen naar de rechter en die maakte dezelfde dag nog een einde aan het vergassen. Het college zou hebben moeten weten hebben dat de ontheffing kansloos was.

De Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP hebben daarom een debat aangevraagd om het college ter verantwoording te roepen. Ook het college dient immers de scheiding der machten te respecteren en uitspraken van de rechter serieus te nemen. Oppositiepartijen namen geen genoegen met de beantwoording en dienden een motie van afkeuring in. De collegepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA steunden de motie tegen hun college niet.

Alwin Hietbrink (GroenLinks): “Ook politici moeten zich neer leggen bij besluiten die de rechter heeft genomen. GS heeft op geen enkele manier duidelijk gemaakt op welke juridische gronden zij dachten dat het vangen en bijeendrijven van ganzen nu wel toegestaan zou zijn.”

De Groot (SP): “Bij Gedeputeerde Staten is voldoende juridische kennis aanwezig om te kunnen weten dat zij op dit tijdstip niet meer konden overgaan tot het bijeendrijven van ganzen met welk doel dan ook.”

Fractievoorzitter Bram van Liere, Partij voor de Dieren: “Dit college heeft zich boven de wet geplaatst en neemt de vliegveiligheid niet serieus. In plaats van aan oplossingen werkt zij aan juridische trucjes ten koste van mens en dier, zonder respect voor ganzen of voor de wet.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief