Veror­dening vrij­stelling Flora- en faunawet 2014


22 september 2014

Voorzitter,

“Uw beleid van niets doen werkt niet, dat hebben de we afgelopen jaren wel gemerkt.” Aldus Jaap Bond over het ganzenbeleid. Maar ik was geen gedeputeerde Flora en fauna, dat was hij. Zijn beleid faalt op alle fronten. 210.208 ganzen zijn vergast, of afgeschoten, in zijn vijfjarenplan en deze gedeputeerde heeft het lef om dat ‘niets doen’ te noemen? Het is schandalig om het doden van meer dan 200.000 dieren te bagatelliseren als niets doen. Als dat niets doen is, wat mogen we dan de komende jaren verwachten? Provinciale ganzenvergassingsteams!?

Het doel van zijn faunabeheerplan was maximaal 25.000 euro schade door ganzen, het werd het 5,8 miljoen. De VVD heeft dus gelijk dat het beleid heeft gefaald: dat HUN beleid heeft gefaald. Ganzen vergassen en afschieten heeft geen doel gehaald, maar enkel ellende gebracht.

Deze vrijstellingsverordening zet beleid voort dat bewezen ineffectief is. Uit de hoorzitting ganzen, die Provinciale staten heeft gehouden, bleek dat het rapen van ganzeneieren geen effect heeft op de populatie ganzen of de schade. Het brengt alleen veel verstoring voor andere soorten. Zinloos beleid dus dat alleen dient om de boze boeren blij te maken. Voorzitter, het CDA voert haar verkiezingscampagne maar zelf. Ik heb een amendement om eieren rapen niet per vrijstelling te regelen.

Als het over het doden van dieren gaat, dan hoor ik vaak de woorden ‘ultimum remedium’ of ‘laatste redmiddel.’ De vrijstelling is geen van beiden. Het is een vrijbrief voor iedereen, dreigende schade of niet, om dieren dood te maken. Daarom heb ik een amendement om het doden van dieren niet per vrijstelling te regelen.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Kaderbrief 2015: geen bezuinigingen op natuur, milieu en biologische landbouw

Lees verder

Nieuwe zeesluis IJmuiden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer