Profi­teren van planten


26 juni 2017

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten in ons voedsel is in volle gang en biedt tevens veel kansen voor het bedrijfsleven. Dit was de kernboodschap van het Kennissymposium over eiwittransitie dat de Provinciale Statenfractie van de Partij voor de Dieren vrijdag organiseerde.

We zitten middenin een “green protein big bang”, aldus dagvoorzitter Jeroen Willemsen (Green Protein Alliance). Steeds meer partijen, van overheden tot ondernemers, zien het belang van een transitie naar een meer plantaardig dieet. En dat is hard nodig ook, zo betoogden de sprekers. Lag in de jaren ’60 de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in ons menu nog op 50%, inmiddels is dit doorgeschoten naar 65% dierlijke eiwitten. Dit is schadelijk voor het milieu, voor het klimaat en voor onze gezondheid, zo benadrukte onder andere Sijas Akkerman (directeur van de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland) en Armanda Govers (Even geen vlees).

Dat er ook veel commerciële kansen liggen voor ondernemers, bleek uit de verhalen van Mark Kulsdom (Dutch Weed Burger) en Jurgen Verweijen (Silverback Protein). Kulsdom illustreerde hoe hij met zijn zeewierburger een zeer succesvol concept heeft ontwikkeld dat zowel vleeseters als vegetariërs aanspreekt. Verweijen betoogde dat hoewel poeders op basis van dierlijke eiwitten bij sporters populair zijn, de wetenschap aantoont dat zijn poeders op basis van erwten tot minstens zo goede resultaten kunnen leiden. Christiaan Kats verhaalde over de faciliteiten die het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek in Gelderland biedt voor ondernemers in deze branche en over het belang van samenwerking in deze sector.

Statenlid Linda Vermaas (PvdD): “De eiwittransitie is in volle gang en niet meer te stoppen. Ook in Noord-Holland kunnen ondernemers profiteren van plantaardige proteïnen, bijvoorbeeld in de veenweidegebieden. Die kansen moeten we pakken om een duurzame toekomst voor de Noord-Hollandse voedselproductie veilig te stellen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief