PvdD orga­ni­seert ‘bronst-safari’ in de AWD


8 oktober 2015

De Partij voor de Dieren organiseert op zondag 18 oktober een excursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar nu tijdens de bronst het ‘burlen’ van de damherten kan worden gehoord. De gemeente Amsterdam dreigt de jacht te openen op de herten en dus zou het de laatste keer kunnen zijn dat goed van de bronst te genieten is.

In de herfst begint de paartijd voor de herten. De mannetjes lokken met hun karakteristieke roep de vrouwtjes. Dit ‘burlen’ is een bijzonder oergeluid. In de AWD is dit schouwspel nog goed te bewonderen, omdat de dieren hier niet onnatuurlijk schuw zijn gemaakt door de jacht.

De gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebied, heeft echter besloten het aantal herten terug te schieten van ruim 3.000 naar 800. Ondanks het succes van de hekwerken, die de verkeersveiligheid, de landbouwschade en de overlast hebben opgelost, volhardt de overheid in haar bemoeienis met de natuur. Dit keer krijgen de damherten de schuld van de afname van de biodiversiteit. Maar de afname van de biodiversiteit is niet het gevolg van de damherten, maar van de intensiverende landbouw en de afbraak van de natuur.

Statenlid Bram van Liere stelt: “Natuurlijke processen creëren biodiversiteit, jagers niet.”

Vooralsnog biedt de AWD een unieke mogelijkheid om de damherten van dichtbij te zien. Raadslid Johnas van Lammeren “Jaarlijks bezoeken meer dan 800.000 mensen dit gebied. Juist ook om de dieren van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke gedrag. Dat is bijna uniek in Nederland. Het zou een blamage zijn om daar een eind aan te maken.”

De Partij voor de Dieren nodigt mensen van harte uit om op 18 oktober om 10.00 van het burlen mee te komen genieten. Er is een deskundige gids bij de wandeling aanwezig die ook een groot kenner is van het gebied. De wandeling duurt ongeveer 3 uur. U kunt zich voor de bronst-safari aanmelden via: pvdd@noord-holland.nl.

Foto's op slide: Patricia Fewer