Gemeente Haarlem dumpt over­tollige dieren kinder­boer­derij op internet


27 juli 2007

Haarlem, 27 juli 2007 – De werkgroep Haarlem van de Partij voor de Dieren ontdekte dat de Haarlemse kinderboerderij “De Houthoeve” enkele van haar dieren via internet verkoopt. De partij is tegenstander van de (commerciële) verkoop van dieren via internet. Daarbovenop is er kritiek op het fokbeleid van veel kinderboerderijen. In het voorjaar moet de kinderboerderij gevuld worden met jonge dieren, die vervolgens niet zelden bij de slager terecht komen.

De Haarlemse kinderboerderij “De Houthoeve” heeft maandag 23 juli een advertentie op Marktplaats gezet waarin drie bokjes te koop worden aangeboden. Dit verrast de Partij voor de Dieren omdat in een eerdere communicatie met de verantwoordelijke voor de kinderboerderij is aangegeven dat de geboren geitjes worden gehouden, ondergebracht worden in een netwerk van kinderboerderijen en particulieren of aan een vaste handelaar worden verkocht. De Houthoeve vertelde de partij niet dat verkopen via Marktplaats.nl ook tot de mogelijkheden behoorde. Het is voor de partij een onaangename verrassing dat de gemeente, die eigenaar is van de kinderboerderij, dieren via internet te koop aanbiedt, terwijl hier zoveel nadelen aan kleven.

Zo is controle op de goede huisvesting van de dieren die op internet worden aangeboden bijkans onmogelijk. Daarnaast is het van groot belang dat de nieuwe eigenaren goed worden voorgelicht over de behoeftes van het dier. De controle op deze essentiële informatieoverdracht is onmogelijk. Voor commerciële verkoop van dieren is het internet derhalve een slecht medium. De gemeente handelt verkeerd en verwaarloost haar voorbeeldfunctie door dieren op internet te koop aan te bieden.

Uit deze actie van de kinderboerderij blijkt volgens de partij dat de instelling de vele jonge dieren niet op een fatsoenlijke manier kwijt kan. Er worden dus teveel dieren geboren. De Partij voor de Dieren wil dat het fokbeleid op kinderboerderijen gericht is op het in stand houden van het aantal dieren. Het fokken voor de verkoop is ongewenst.

De Partij voor de Dieren roept de gemeente Haarlem op om geen dieren meer op Marktplaats.nl te verkopen en het fokbeleid aan te passen. Bij hoge uitzondering ontfermde de partij voor de Dieren zich vorige zomer over de Haagse kinderboerderijstier Bikkel, die verkocht werd aan een kalvermesterij en nu een goed leven in Friesland leidt. De partij biedt de gemeente en de kinderboerderij aan mee te helpen om een goede opvang te vinden voor de drie overtollige bokjes.

Overigens is de Partij voor de Dieren nadrukkelijk niet tegen kinderboerderijen, maar eist dat de dieren op een goede manier worden gehouden en dat de functie van de kinderboerderij educatie is.

Klik hier voor het interview van Bram van Liere met RTV Noord-Holland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief