Inspi­ra­tie­sym­posium "De boer van de toekomst is er al"


8 november 2023

Wil je erbij zijn?

Meld je aan:

stuur een e-mail naar pvdd@noord-holland.nl

of bel 06 – 5387 2118

Volg hier de livestream

Facebook

of
via https://noord-holland.stateninformatie.nl/live (kies voor ‘live volgen’)

Een podium voor dappere koplopers

Ons voedselsysteem loopt vast. Er zijn vele uitdagingen rondom stikstof, waterkwaliteit, klimaat, natuur en dierenwelzijn. Boeren voelen zich bovendien kop van jut, terwijl ook zij vastzitten in een systeem dat voor niemand meer werkt.

Gelukkig is er een hoopvol verhaal te vertellen. Nederlandse boeren zijn innovatief en creatief en veel dappere koplopers laten op hun manier al zien dat het anders kan. Van veldbonen tot vezelhennep en van samenwerken met prosumenten tot plantificatie.

Op vrijdagavond 17 november geven wij deze pioniers een podium. Ze komen vertellen over de keuzes die ze hebben gemaakt, de obstakels die ze tegenkomen en de lessen die burgers, politici en bestuurders kunnen leren. En misschien wel het meest belangrijke, ze laten zien dat het kan: met toekomstbestendig boeren een goede boterham verdienen.

Aan de slag

Ons land staat voor grote opgaven, en wij laten de oplossingen zien. Concreet en positief.

We nodigen daarom iedereen uit die:

- geïnteresseerd is in oplossingen
- geïnspireerd wil raken door koplopers

Programma

Dagvoorzitter: Lara Sibbing

Lara Sibbing is een van dé experts op het gebied van voedselsysteembeleid in Nederland. Hoe kunnen we via beleid en politiek voedselsystemen van grond tot mond gezonder en duurzamer maken?

Lara hielp menig gemeente, provincie en ministerie bij het beantwoorden van die vraag en bij het bepalen van een strategie voor de transitie naar een toekomstbestendig voedselsysteem. Daarvoor combineert ze praktijk, beleid, wetenschap en kunst.

Lara promoveerde op de opkomst van gemeentelijk voedselbeleid, is de grondlegger van het voedselbeleid van de gemeente Ede en stond aan de wieg van voedselnetwerken zoals de City Deal Voedsel op de stedelijke agenda.

In 2021 en 2022 werd ze genomineerd voor de Food100 als één van de voedselveranderaars van Nederland. Op dit moment werkt ze als freelancer, onder andere voor de Transitiecoalitie Voedsel.

Sprekers

Tom Kools

Tom Kools is expert transitiemanagement en true price en o.a. werkzaam voor de Transitiecoalitie Voedsel waar hij het dossier van belonen & beprijzen aanjaagt.

Tom zal ingaan op waar we staan in de voedseltransitie, hoe dat verdienmodel van de boer eruit kan zien en welke stappen daar nú nodig zijn vanuit de politiek.

De pitch van Tom: “Verdienmodel van de boer tijdens en na de voedseltransitie”

Loraine Westerneng

Loraine Westerneng is een enthousiast expert op het gebied van het bouwen en ontwikkelen van biobased ketens. Dit doet ze vanuit het bedrijf GreenInclusive.

Daarnaast is ze actief in het landelijke transitieprogramma Building Balance, dat als doel heeft om het gebruik van natuurlijke grondstoffen in de bouw verder op te schalen.

Loraine is een echte doener. Samen met haar vader teelt ze vezelhennep op hun agrarische bedrijf in Flevoland. Met haar agrarische achtergrond, betrokkenheid en ervaring zet ze zich in voor de agrarische sector, de nationale emissiedoelstellingen en het aanjagen van natuurlijke waardeketens in Nederland.

De pitch van Loraine: “Succesvol telen van bouwmaterialen”

Jeroen Willemsen

Jeroen Willemsen is dé eiwitcommissaris van Nederland.

Vanuit Foodvalley NL en de Green Protein Alliance zet hij zich met hart en ziel in voor de transitie van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten. Jeroen ziet dat de eiwittransitie een serieuze zaak is, én dat je er serieus zaken mee kunt doen.

De goede verdienmodellen voor boeren zijn nu al zichtbaar, en hoe meer bedrijven en investeringen, des te succesvoller de transitie gaat worden.

De pitch van Jeroen: “Goede business: transitie naar meer plantaardige eiwitten”

Jan Schrijver

Jan Schrijver heeft van af 1971 een succesvol biologisch akkerbouw/tuinbouwbedrijf in de gemeente Schagen.

Al op de middelbare tuinbouwschool raakte hij in conflict met zichzelf of je wel of niet chemische bestrijdingsmiddelen moest gebruiken in de land- en tuinbouw. Voor hem stond vast dat deze bestrijdingsmiddelen op de lange duur zeer schadelijk zouden zijn voor mens en natuur. Voeding heeft een grote invloed op vitaliteit; dan kan het bijna niet anders dan dat dit ook een grote invloed op je gezondheid heeft.

Jan heeft samen met John van der Rest het boek; “Op weg naar een fijnzinnige landbouw” geschreven.

De pitch van Jan: “Biologisch-dynamische akkerbouw en tuinbouw op grote schaal”

Barbara Bolt en Digni van den Dries

Barbara Bolt is oprichter van 'De Groenteclub' in Bussum.

Vanuit de behoefte biologisch voedsel bereikbaar te maken voor mensen met een kleinere portemonnee startte zij met boer Krispijn van den Dries ruim tien jaar geleden met dit initiatief. Inmiddels is de Groenteclub uitgegroeid tot een gestroomlijnde organisatie waar zo'n 250 gezinnen bij zijn aangesloten.

Digni van den Dries is biologisch boer in de Noordoostpolder en één van de initiatiefnemers van boerencollectief BioRomeo. Hij is ook projectleider bij de Akker van de Toekomst en bij Voedselbos Emmeloord. Digni gelooft heilig in een duurzame toekomst voor de landbouw als we de grond voorop weten te stellen.

De Groenteclub is een consumentencollectief dat samenwerkt met boerencollectief BioRomeo. Een groep consumenten koopt direct biologische producten bij verschillende boeren en haalt zo de tussenhandel uit de keten. Zo kunnen consumenten betaalbaar biologisch voedsel kopen en ontvangen boeren een mooie prijs voor hun producten.

Samen vertellen ze over de win-win die ze gecreëerd hebben.

De pitch van Barbara en Digni: “Consumentencollectief gekoppeld aan een boerencollectief”

Praktisch

We ontvangen u graag op vrijdagavond 17 november, 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur), in de prachtige Statenzaal van het Provinciehuis van Noord-Holland te Haarlem (Dreef 3).

De locatie is makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer, fiets en auto. Indien u met de auto komt, kunt u parkeren in de parkeergarage Dreef of Houtplein.

Als u dat nog niet gedaan heeft, vragen we u om u per e-mail of telefoon aan te melden:

Stuur een e-mail naar pvdd@noord-holland.nl

of bel 06 – 3587 2118.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tijdige aanmelding wordt geadviseerd.


Het programma is ook online te volgen. U vindt de livestream via https://noord-holland.stateninformatie.nl/live (kies voor ‘live volgen’).

Graag tot ziens!

Statenfractie Partij voor de Dieren Noord-Holland
Ines Kostić


Status

Ingediend

Voor

Tegen