Hoor­zitting Pallas voor Staten­leden


30 januari 2014

De Voorbereidingsgroep Pallas van de commissie Water, Economie en Bestuur, waar de Partij voor de Dieren lid van was, heeft een hoorzitting voor de Statenleden en andere geïnteresseerden georganiseerd over de geplande nieuwe kernreactor Pallas in Petten. In 2023 zou deze reactor in werking moeten gaan. Doel was om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de vraag of een nieuwe kernreactor noodzakelijk is voor de productie van medische isotopen of dat dit binnenkort een verouderde technologie is. Dit om uiteindelijk tot een weloverwogen besluitvorming over Pallas in de Staten te komen. De hoorzitting vond plaats op 27 januari 2014.

De Partij voor de Dieren is tegen de nieuwe reactor. Niet alleen de risico’s van een reactor zijn groot, maar ook het radioactief afval is een probleem dat we niet als erfenis aan onze toekomstige generaties zouden moeten achterlaten.

Inmiddels zijn er namelijk ook alternatieve, schonere mogelijkheden voor de productie van medische isotopen en zijn verdere ontwikkelingen in een ver gevorderd stadium. Het gaat dan om productie van isotopen met deeltjesversnellers – lineair of circulair – in plaats van met een kernreactor. Daarnaast zijn er al ziekenhuizen, ook in Noord-Holland, die kleinschalig zelf isotopen produceren in cyclotrons (circulaire deeltjesversneller).

Voor de hoorzitting waren zeven experts op het gebied van nucleaire geneeskunde uitgenodigd. De beantwoording van de vragen door de experts bevestigde de overtuiging van de Partij voor de Dieren dat er alternatieven zijn voor Pallas en het bouwen van deze reactor niet nodig is. Canada heeft de keuze gemaakt om geen reactoren meer te gebruiken voor isotoopproductie. En ook in Amerika worden vorderingen gemaakt voor alternatieve productie. Zo verwacht hoogleraar G. van Dongen van het VU medisch centrum in Amsterdam dat de technologie voor het produceren van medische isotopen die onder meer gebruikt worden voor de behandeling van mensen met kanker zich de komende drie jaar zo sterk zal ontwikkelen dat dan duidelijk zal zijn of de reactor nodig is. Zelf verwacht hij van niet.

Gerelateerd nieuws

Oproep: steun crowdfunding omwonenden tegen megastal Hollands Kroon

Een groep omwonenden van een geplande megastal voor 366.666 vleeskuiken (plofkippen) in de gemeente Hollands Kroon is zo moed...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil andere variant snelle buslijn bij natuurverbinding Anna’s Hoeve

De Partij voor de Dieren is voor goed openbaar vervoer, maar heeft in de PS-vergadering van 3 februari 2014 toch tegen de HOV...

Lees verder