Jagers doen wel aan plezier­jacht


21 oktober 2009

Deze week stond er drie keer een artikel te lezen in het NHD over de jacht op hazen. Eerst werd ik maandagochtend “getrakteerd” op een foto van 5 jagers die met 4 dode hazen in hun hand en met geweer op de rug, door het veld liepen. Niet bepaald een prettig gezicht als je lid bent van de Partij voor de Dieren en dus tegen de plezierjacht bent. Vervolgens stond er de volgende dag te lezen dat uit onderzoek van Sovon, de Zoogdiervereniging en het CBS was gebleken dat het niet zo goed gaat met de hazen in Nederland en dat in de laatste tien jaren de populatie met zo’n 30 procent lijkt te zijn afgenomen. Best zorgwekkend als je al eerder hebt gelezen dat ze in Noord-Holland gewoon weer hazen aan het afschieten zijn.

En het werd nog erger toen ik woensdagochtend in de krant las hoe de secretaris van de wildbeheereenheid Schermer en Omstreken het verwoorde. Eerst een heel verhaal over de schade die de haas kan aanbrengen aan velden met ijsbergsla, broccoli en sommige bollen. Dan verteld hij dat de jagers van de WBE Schermer en Omstreken het voorzichtig aan doen en verstandig te werk gaan bij hun jacht op de haas, want in 10 jaar schijnt hun totale afschot van 500 naar 300 stuks te zijn gedaald. Als lezer ga je dan denken dat de jagers zowaar ook de noodzaak van voorzichtigheid bij het afschot zijn gaan inzien, de jager zegt notabene dat ze een veld rustig een paar jaar met rust laten als ze zien dat het aantal hazen daar laag is.

Maar als hem door de journalist wordt voorgelegd of het niet beter is om te stoppen met schieten komt de ware aap uit de mouw en blijkt het helemaal niet te gaan om het voorkomen van landbouwschade. De beste man zegt gewoon “je wilt volgend jaar toch ook weer kunnen schieten”. Dus het gaat de jagers toch niet om het voorkomen van schade. Het gaat de jagers ook niet om de stand van de haas en of het daar nu wel of niet goed mee gaat. Nee, je wilt als jager gewoon wat te schieten hebben. Dus het hoge woord is er uit, het gaat toch om “het genot van het schot”. En dat terwijl de jagers ons altijd willen doen geloven dat zij niet aan plezierjacht doen maar alleen aan natuurbeheer .

De Partij voor de Dieren Noord-Holland Noord is van mening dat het doden van dieren beperkt moet worden tot alleen die enkele gevallen waarin door de betreffende diersoort belangrijke landbouwschade wordt veroorzaakt of de volksgezondheid of de openbare veiligheid in gevaar wordt gebracht. Tevens is het daarbij een voorwaarde dat er geen enkele andere bevredigende oplossing bestaat dan de jacht. Een zekere mate van overlast van in het wild levende dieren dient namelijk te worden geaccepteerd.

Helaas wordt in veel gevallen uit gebrekkige kennis van de natuurlijke processen of louter om het plezier op in het wild levende dieren gejaagd. En dat blijkt maar uit het gedrag van de jagers van de WBE Schermer en Omstreken, die de landbouwschade uit het oog verliezen en puur gaan voor hun eigen gewin. Louter en alleen omdat ze volgend jaar ook weer wat te schieten willen hebben. En de hazen zijn wederom het haasje!

Opinie-artikel van Astrud Wildschut, zij is voorzitter van de Partij voor de Dieren werkgroep Noord-Holland Noord

Foto Rob Voss